Εργαλεία: τα σχήματα και οι αλήθειες

Trade fair "gamescom" in Cologne August 2011

Trade fair "gamescom" in Cologne August 2011

Φαίνεται η δυσκολία της ελληνικής κοινωνίας να ισορροπήσει πάνω σε δύο (από τις) ταυτόχρονες αλήθειες. Γιατί ενώ στη νοοτροπία της κυριαρχεί η υποταγή στο σχήμα, η πραγματικότητα είναι πολυπλοκότερη από τα παραδοσιακά ιδεογράμματα. Γι’ αυτό και αυτά αποκλείεται να προσφέρουν λύσεις. Οι δύο από τις πολλές ταυτόχρονες αλήθειες στις οποίες αναφέρομαι είναι οι διαπιστώσεις ότι:
α) το λεγόμενο μνημόνιο δεν σώζει την Ελλάδα
β) η Ελλάδα ήταν ήδη πριν το μνημόνιο σε λάθος δρόμο

Αυτές οι δύο αλήθειες γεννάνε μια ανάγκη: «ο ελληνικός λαός είναι καταδικασμένος σε δημιουργία» δηλαδή χρειάζεται επειγόντως να χτίσει μόνος του μια καινούρια «αλήθεια» που να τον απεγκλωβίζει.  Εκεί εντοπίζεται και το αδιέξοδο της κατάστασης: η αδυναμία της ελληνικής νοοτροπίας να σμιλέψει ο ίδιος μια καινούρια αλήθεια ικανή να την εμπιστευτεί. Μια αλήθεια που δεν είναι ούτε κληροδότημα του παρελθόντος ούτε εισαγωγή από αλλού. Δυστυχώς ο ελληνικός λαός ξεσυνήθισε εδώ και πολλούς αιώνες να χτίζει αυτόβουλα αλήθειες και εναπόθεσε την πορεία του στα σχήματα. Η έλλειψη ηγετικής φυσιογνωμίας είναι απλό σύμπτωμα αυτής της κατάστασης. Θα έλεγα μάλιστα ευτυχές σύμπτωμα γιατί αναδεικνύει με έντονο τρόπο την ευθύνη του ενός, του καθενός προς τον «άγνωστο άλλο» ακόμη και τον αγέννητο «άλλο». Η ελληνική (αρχαία) εμμονή στο «πρόσωπο» χρειάζεται επιτέλους το αργότερο τώρα, διεύρυνση. Καιρός για δημιουργία! Και σ’ αυτό το κάλεσμα η υποταγή στα σχήματα και τις μορφές δεν βοηθάει. Βοηθάει να μάθουμε να αναζητούμε τις αλήθειες.

Advertisements

One response to “Εργαλεία: τα σχήματα και οι αλήθειες

  1. «Μια καλή προσέγγιση είναι να εντοπίσουμε σε τι διαφέρουμε από τις αναπτυγμένες δυτικές οικονομίες, που συνειδητά ή ασυνείδητα τις έχουμε για πρότυπο». Από ένα ενδιαφέρον άρθρο του Αρίστου Δοξιάδη με τον τίτλο: Νοικοκυραίοι, ραντιέρηδες, καιροσκόποι. (Θεσμοί και νοοτροπίες στην ελληνική οικονομία). Διαβάστε το στην αθηναϊκή επιθεώρηση βιβλίου.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s