Al Jazeera English: Live Stream – Watch Now

 

Snowing under street lighting

Snowing under street lighting. Cologne,18.12.2010

Al Jazeera English: Live Stream – Watch Now – Al Jazeera English.

Σήμερα το πρωί ακούγοντας τα τελευταία νέα από το ραδιόφωνο, πέρασε στιγμιαία από το μυαλό μου αυτός ο παρακάτω γελοίος συσχετισμός: αμερικάνικη εισβολή στο Ιράκ και υποσχέσεις εκδημοκρατισμού της περιοχής. Δεν χρειάζεται πολύ για να επανέλθει κανείς στην πραγματικότητα: η εισβολή των δυτικών στο Ιράκ έκανε ζημιά αφαιρώντας ζωές εκατοντάδων χιλιάδων υποδαυλίζοντας το μίσος και στέλνοντας στην εξορία εκατομμύρια. Αν θέλουμε να συσχετίσουμε τη πορεία εκδημοκρατισμού του αραβικού κόσμου με κάτι που εισήχθη από τη δύση αρκεί ν’ αναφέρουμε δυο λέξεις: το al Jazira και την εξάπλωση του internet.
Οι ώρες που περνάμε είναι συνταρακτικές γιατί στην Αίγυπτο βρίσκεται εδώ και έξι μέρες ένας λαός σαν μια τεράστια μυρμηγκιά στους δρόμους και φωνάζει στο δικτάτορα να φύγει. Οι άνθρωποι εκεί, μεταξί άλλων, ζητάνε να ζήσουν όπως οι άνθρωποι που βλέπουν τα βράδια στις οθόνες τους. Ας φανταστούμε για λίγο την Μέση Ανατολή και τον αραβικό κόσμο δημοκρατικότερο και τις μοίρες των νέων εκεί ελεύθερες για δημιουργία και ανάπτυξη: ορίστε οι αγορές που θα σώσουν την οικονομία, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά όλης την Ευρώπης κι ακόμη παραπέρα.

Σε πολύ περίεργη εποχή διάλεξε η ελληνική διπλωματία να αναπτύξει συμμαχίες με το Ισραήλ. Άσχημη εποχή γιατί το Ισραήλ βρίσκεται εδώ και χρόνια σε μια φάση αποθράσυνσης, κατάρρευσης ήθους, άκρατης εσωστρέφειας και λαϊκής αυτοαναφορικότητας. (Φαίνεται η επίδραση των νεο-αφηχθέντων ρωσοεβραίων εποίκων στο Ισραήλ αφήνει κι αυτή σημάδια στην πολιτική της χώρας που έχουν την ωμότητα της σοβιετικής εμπειρίας). Το Ισραήλ, (όπως και οι εχθροί του) καταπατά εδώ και χρόνια, με τρομοκρατία μαζί με τα ανθρώπινα διακαιώματα των Παλαιστινίων και τις ελπίδες για ειρηνική διευθέτηση στο άμεσο μέλλον. Τώρα όμως, αν ευτυχήσει το αναπάντεχο λαϊκό κίνημα για εκδημοκρατισμό στην Αίγυπτο και σε άλλες αραβικές χώρες, και καταφέρουν οι λαοί τριγύρω, έστω, να περικόψουν την αυταρχικότητα των διεφθαρμένων δυναστειών που κυβερνούν, τότε σε λίγο καιρό, θα πάψουν οι Ισραηλινοί να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν πετυχημένους πολέμους παίζοντας με σημαδεμένες τράπουλες και κοιτώντας τα χαρτιά των αντιπάλων τους.

Ορίστε το link για όσους θέλουν να ρίξουν μια ματιά στο Al Jazeera  (σε αγγλική γλώσσα)

Al Jazeera English: Live Stream – Watch Now – Al Jazeera English.

Advertisements

2 responses to “Al Jazeera English: Live Stream – Watch Now

 1. Ακριβώς όπως λες: ταυτόχρονα με τις εξελίξεις στην Αίγυπτο ας δούμε συνολικά την εικόνα όχι απλώς του αραβικού κόσμου αλλά και των σχέσεων του με Ευρώπη, Αμερική, Ισραήλ κλπ. Το ζητούμενο δεν περιορίζεται στην Αίγυπτο, παρ’ όλο που αυτή τη στιγμή η προσοχή όλων είναι στραμμένη εκεί ή πριν ήταν στη Τυνησία.
  Συμφωνώ πλήρως με αυτό που αναφέρεις σχετικά με το Al Jazeera και το internet και ότι αποτελούν και το όχημα των εξελίξεων στον αραβικό κόσμο.
  Θα έλεγα, επίσης, ότι έπαιξε ρόλο και η επαφή -κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών – των αράβων μεταναστών με τη δύση και με τα παράγωγα πολιτικά συστήματα της.
  Δεν είναι τυχαίο ότι το καθεστώς της Αιγύπτου απαγόρευσε την ελεύθερη πρόσβαση πρώτα στο internet και στη συνέχεια διέκοψε την εκπομπή του Al Jazeera στη χώρα…

 2. Σαφώς η επαφή των αράβων μεταναστών και εξόριστων με τη δύση επέδρασε, Ακόμη περισσότερο γιατί συμβαίνει «εντός των τοιχών» επέδρασε και η τουριστική ανάπτυξη σ΄αυτές τις χώρες. Η Τυνησία ήταν εδώ και πολλά χρόνια μία από τις φθηνότερες λύσεις διακοπών για τους Ευρωπαίους. Το ίδιο και άλλες βορειοαφρικανικές χώρες όπως η Άιγυπτος που ξεσηκώνεται τώρα. Για παράδειγμα στη Συρία όμως, που ο τουρισμός είναι πιο δύσκολος και λιγότερο αναπτυγμένος, ο κανακάρης του μπαμπά του, ακόμη καλά κρατεί.
  Το υποκριτικό είναι, ότι η δύση, ενώ οργάνωσε με τεράστια έξοδα σε ανθρώπινες ζωές και αμύθητους κόπους, επεμβάσεις και πολέμους κάτω από τη σημαία του εκδημοκρατισμού της Μέσης Ανατολής εισβάλλοντας στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, αντί να αποσύρει πάραυτα κάθε είδους υποστήριξη στο καθεστώς του δικτάτορα και να ενισχύσει ενεργά το λαϊκό κίνημα που ξεφύτρωσε με ειρηνικά μέσα, κρατάει πισινή γιατί φοβάται ότι ίσως να μη τη συμφέρει η πολλή δημοκρατία στην περιοχή. Μόλις πριν λίγες μέρες, η ανάγκη να ζητήσει συγνώμη ο Σαρκοζί, για την αρχική στάση του στην περίπτωση της Τυνησίας είναι χαρακτηριστικά αποκαλυπτική.
  Από την άλλη, οι πολύπαθοι Εβραίοι, τρέχουν τώρα και δεν προλαβαίνουν να παρακαλούν τους δυτικούς για καλυμμένη υποστήριξη στον σύμμαχό τους τον Μουμπάρακ, ο οποίος τους κάλυπτε τη νότια πλευρά.
  Σ’ ένα κόσμο που αρχίζει σιγά, σιγά να χάνει την «μοναδική του Υπερδύναμη», να δούμε πόσο καλά και έγκαιρα θα κουκουλώσει την ύβρη της η Ισραηλινή επεκτατική πολιτική των τελευταίων χρόνων. Να δούμε πόσο «ισχυρό» θα είναι το ανύπαρκτο εβραϊκό λόμπι στην Κίνα στην Ινδία και σ΄ άλλους ισχυρούς στο μέλλον που ανατέλλει μπροστά μας. Ας ελπίσουμε σύνεση.
  Ορίστε, μια άμεση αρχή αυτής της (απαραίτητης) στροφής στο Ισραήλ, γίνεται ήδη με την προσέγγιση της Ελλάδας και της Κύπρου. Το ερώτημα για μένα, ξεχνώντας κάθε αναφορά σε ήθη κι άλλα νουθετικά αφηρημένα, είναι, πιο συγκεκριμένο όφελος ελπίζει ότι θα εξασφαλίσει η ελληνική εξωτερική πολιτική από αυτή τη προσέγγιση; Γιατί το να είναι το Ισραήλ ξαφνικά ψυχραμένο με την Τουρκία πραγματικά δεν φτάνει για τα ελληνικά συμφέροντα. Ειδικά τώρα που ένας ελπιδοφόρος εκδημοκρατισμός θα σημάνει (όπως πάντα) μπίζνες και δουλειές με τους ανερχόμενους αραβικούς λαούς.
  Το συνταρακτικό που «ζούμε» αυτές τις μέρες είναι η επίδειξη της δύναμης που μπορούν να έχουν οι απρόσωποι υποταγμένοι λαοί. Αυτό που οι πολιτικές προσωπικότητες δεν τολμούν, ν’ αμφισβητήσουν, τα δεδομένα του status quo, δείχνουν να το ταρακουνάν με τα γυμνά τους χέρια οι πιτσιρικάδες στους δρόμους. Αρκεί να μάθουν ότι είναι δυνατόν να είναι αλλιώς τα πράγματα. Οι μυρμηγκιές στους δρόμους της Αιγύπτου απευθύνονται ταυτόχρονα και προς την ευρωπαϊκή και αμερικάνικη πολιτική υποκρισία.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s