Υπόδειγμα (παράδειγμα) σύμπνοιας

Σύμπνοια [‘simbnia] ουσιαστικό θυλικού γένους (συμφωνία, ειρηνικό πνεύμα).
Στα γερμανικά: Übereinstimmung

Στα αγγλικά χρησιμοποιούνται πάλι λατινικές λέξεις: accordance, compliance, consensus.
Ή πιο πρακτικά αγγλοσαξωνικά: match – pl. matches, to act in agreement with, to agree (with so.), to be in agreement (with so./sth.)
Ίσως να ταίριαζε και μία ελληνικής προέλευσης: harmony

Source: http://www.youtube.com
LipDub réalisé durant la semaine d’initiations avec 172 étudiants en communication de l’Université du Québec à Montréal (UQAM). Tourné le 10 septembre 2009 en 2h15min. This LipDub has been produced during the integration week of UQAM (Quebec, Canada) with 172 communication students. …

Το video clip των φοιτητών έχει αφορμή ένα εμπορικό τραγούδι. Η καλλιτεχνική ποιότητα του αντίστοιχου video clip της εμπορικής παραγωγής, δεν συγκρίνεται σε καμία περίπτωση μ’ αυτό που κατάφεραν οι φοιτητές στο Québec. (Προτείνω να μην το δείτε).


Advertisements

2 responses to “Υπόδειγμα (παράδειγμα) σύμπνοιας

 1. Αγγελική

  Εντάξει για μονοπλάνο δεν είναι και άσχημο…
  Έχει κάποια συμβολική αξία το post της σύμπνοιας μετά το post των εκλογών;

 2. Κοίταξε, εγώ είμαι μακριά από την κατάσταση και το κλίμα. Δεν μπορώ να ξέρω δηλαδή.

  Παρόλ’ αυτά κάτι ψυλλιάζομαι και το «σύμπνοια» το έβαλα επίτηδες πάνω από ένα ΔΑΠ-ίτικο φοιτητικό δρώμενο. (Αν κι εδώ νομίζω ότι με το χαρακτηρισμό «ΔΑΠ-ίτικο» αδικώ τους Quebecua φοιτητές που έκαναν το video).
  Aν διαφαίνεται κάτι σαν σύμπνοια τώρα, αυτή δεν είναι τυχαία. Τη συσχετίζω με αυτά που έγραφα λίγο πριν τις εκλογές:Όποιος κι αν αναδείχθηκε πρωθυπουργός, καβατζώνει συνήθως ένα αδικαιολόγητο bonus «ήθους» και άλλες φορές λιγότερο κι άλλες περισσότερο, φαίνεται στις στατιστικές ως ο «καταλληλότερος για τη θέση του» και παρόμοια τραγελαφικά. Έτσι χαίρει ο κάθε τυχαίος αναιτιολόγητης αποδοχής και υψηλού σεβασμού … (Για να το πούμε απλά, η εξουσία τους κάνει σέξυ)
  Μια πρόχειρη και επιφανειακή ερμηνεία είναι ότι ο λαός μας είναι απαίδευτός και πολύ ταλαιπωρημένος ψυχολογικά: χρειάζεται να αισθανθεί επειγόντως μια πρόχειρη γρήγορη κατάσταση αρμονίας, έστω κι αν είναι ανελλιπής, παροδική κι εφήμερη για να ξεκουράσει τη ψυχή του. Αλλιώς δεν αντέχεται η κατάσταση. Η παρακμή βλέπεις παρόλο που αργά η γρήγορα οδηγεί στη «πτώση», έχει μια διαφορά από την «πτώση»: έχει διάρκεια, πρέπει να εκτείνεται στο χρόνο. Αυτό την κάνει να συγγενεύει και με την «προσπάθεια», το λαϊκώς επονομαζόμενο «αγώνα». Ενώ η κατάληξή της, η «πτώση», με την μία ή άλλη μορφή είναι φαινόμενο της στιγμής. Ο decadence χαρακτήρας της ελληνικής παρακμής, φαίνεται κι από τον λαϊκό ενθουσιασμό της ξαφνικής νίκης. Της νίκης στο ποδόσφαιρο, στο διαγωνισμό τραγουδιού και γενικά της ξαφνικής στιγμιαίας νίκης αυτού που μας εκπροσωπεί. Η νίκη που έρχεται έτσι αναπάντεχα, έχει όμως συγγένεια με το στιγμιαίο που χαρακτηρίζει και την «πτώση». Και τα δύο μπορούν να λειτουργήσουν ευεργετικά στην ψυχή και απελευθερωτικά σαν τη χαριστική βολή μετά από ένα βασανιστήριο.
  Πίσω από τον ενθουσιασμό της νίκης, δεν είναι μόνο η ανάγκη της αντιπροσωπευτικής επιβεβαίωσης, είναι και η ανάγκη της ψυχολογικής ανάπαυλας. Οι άνθρωποι ζουν μια καθημερινότητα αισθητικής φουρτούνας κι ας μη το υπολογίζουν οι μεγάλες μάζες ανάμεσα στα σοβαρά τους προβλήματα. Είτε είναι στους δρόμους της πόλης, είτε στα χωριά, είτε κάθονται μπροστά στις οθόνες τους έχουν να αντιμετωπίσουν αισθητικές περιβαλλοντικές δυσαρμονίες. Κουράζει αφάνταστα αυτό, τους κάνει ράκος. Γι αυτό λέω απαίδευτος λαός, γιατί για παράδειγμα τέτοια πράγματα δεν γίνονται καν συνειδητά αντιληπτά. Δεν αναδεικνύεται ούτε δημόσια ούτε ιδιωτικά, καμία ανάγκη για θεραπεία. Κι αυτοί που κάνουν προσπάθειες να προσφέρουν λύσεις σε τέτοια ζητήματα, συνήθως αποτυχαίνουν τραγικά, γιατί πολύ απλά κανένας δεν ζητάει τις υπηρεσίες τους.

  Άσχετα όμως από την κούραση της ψυχής, η σύμπνοια σαν μια αντίληψη αρμονίας, είναι βαθιά ανάγκη. Η αναζήτησή της είναι ταυτόχρονα κινητήρια δύναμη για την ακμή.

  (Για να με ρωτάς με υποψία … Δηλαδή ο τίτλος «σύμπνοια» δούλεψε.. Από την άλλη ίσως να δικαιούμαι να καταλάβω ότι παρόλο που είμαι έξω από το κλίμα, τα λίγα που πιάνω, αρκούν για μια πρώτη σχετικά εύστοχη εντύπωση. Το post δηλαδή, δεν έχει τόσο συμβολική αξία, όσο έχει πρακτική αξία ….)
  Πράγματι, το μονοπλάνο στο video δεν είναι άσχημο.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s