Έκτακτες εκλογές

Finikounta (South Peloponnesos) September, 3, 2009

Finikounta (South Peloponnesos) September, 3, 2009

Αν ήμουν στην Ελλάδα θα πήγαινα να ψηφίσω. Θα ψήφιζα με βασικό κριτήριο, τις παραπάνω σκέψεις για το ζήτημα  της «ελληνικής παρακμής»

Λίγα λόγια τώρα για την ίδια την τεχνική λοταρία των εκλογών:

Η λογική του ψηφοφόρου της αγέλης ακολουθεί απλώς ένα αόριστο γελοίο κύρος που εκπέμπει ο κάθε τυχαίος (ενίοτε παντελώς ακατάλληλος με πρακτικά κριτήρια) που επιδίωξε ή έτυχε να είναι κοντά στη πηγή της εξουσίας. Ανεξάρτητα από την ποιότητα της δουλειάς του αυτός ο κανένας, λίγους μήνες μετά τις εκλογές, όποιος κι αν είναι ακτινοβολεί! Όποιος κι αν αναδείχθηκε πρωθυπουργός, καβατζώνει συνήθως ένα αδικαιολόγητο bonus «ήθους» και άλλες φορές λιγότερο κι άλλες περισσότερο, φαίνεται στις στατιστικές ως ο «καταλληλότερος για τη θέση του» και παρόμοια τραγελαφικά. Έτσι χαίρει ο κάθε τυχαίος αναιτιολόγητης αποδοχής και υψηλού σεβασμού … (Για να το πούμε απλά, η εξουσία τους κάνει σέξυ) Όλα δείχνουν όμως ότι αυτή τη φορά ο ΓΑΠ (Γεώργιος Ανδρέα Παπανδρέου) αν κερδίσει στις αυριανές εκλογές, δεν θα μπορέσει να έχει τα οφέλη αυτού του σχήματος. Μακάρι. Ας δούμε.

Αν το βασικό κριτήριο για την αυριανή ψήφο θέλει να είναι η σαφήνεια και η τάξις πολιτικής θέσεως, ένα ειν’ το κόμμα κι ένα δεύτερο είναι το ΛΑΟΣ. Ίσως όμως γίνεται αντιληπτό μ αυτά τα παραδείγματα, ότι αυτό που ονομάζεται χάος δεν είναι πάντα κάτι αρνητικό. Δεν θέλω να αμφισβητήσω την ανάγκη για σαφήνεια των πολιτικών προτάσεων που απαιτείται από τους υποψήφιους αυριανούς διαχειριστές της εξουσίας. Ούτε και την ανάγκη της υπευθυνότητας και την απαίτηση για ικανότητα συλλογικής και ατομικής δουλειάς που θα φέρνει αποτελέσματα. Τι σχέση έχει μ΄ αυτά το ΠΑΣΟΚ ή η ΝΔ (και γενικά η νοοτροπία των λεγόμενων «αυτοδύναμων ισχυρών κυβερνήσεων») δεν μπορώ να καταλάβω. Αυτή η νοοτροπία απλώς ενισχύει την απόσταση της πολιτικής από μια πρακτική πολιτικών απόψεων, πολιτικών θέσεων και προτάσεων που μπορούν να συζητηθούν για τα διάφορα ζητήματα. Στρέφει και διαστρέφει την εικόνα του πολιτικού ζητήματος στα πρόσωπα και τις πολιτικές μερίδες και όχι στα ίδια τα ζητήματα. Δεν είναι τυχαίο αυτό, αλλά πάλι αρνούμαι να αγνοήσω το γεγονός της απλής ανωριμότητας ή της απλής βλακείας που μπορεί να διαμορφώσει καθοριστικά την ανθρώπινη καθημερινότητα. Εννοώ ότι πολλές φορές η γενική κακοδαιμονία δεν έχει τις ρίζες της σε καλά κουρδισμένα συστήματα αλλά απλά σε ξεκούρδιστες ανώριμες έως βλακώδεις νοοτροπίες και συμπεριφορές και όχι σε ισχυρά υπερπέραν που ορίζουν τη μιζέρια μας. Τεράστιες μάζες αυτού του βραδέως κινούμενου παχύρρευστου λαού θα ξανά-ψηφίσουν αυτά που ξέρουν και δεν εμπιστεύονται. Μετριασμένη μου ευχή είναι κάθε φορά που γίνονται εκλογές να συμμετέχουν σ αυτή τη παχύρρευστη μάζα -όχι στις εκλογές- όλο και λιγότεροι υπεύθυνοι πολίτες. Συμμετοχή λοιπόν ακόμη κι όταν είναι δύσκολη η επιλογή εναλλακτικών ψήφων. Προσπαθώ να σκέφτομαι πρακτικά. Εκεί χωράει βεβαίως όχι μόνο σμίλευμα της πολιτικής στάσης αλλά ακόμη και ένα ελάχιστο στατιστικής στρατηγικής. Γιατί η αξία των εκλογικών διαδικασιών είναι σχετική. Πολύ σχετική και περιορισμένη. Αυτά περί γιορτής της Δημοκρατίας είναι σαφώς βάρβαρα κουραφέξαλα. Η ως ένα βαθμό προδιαγεγραμμένη λειτουργία του αποτελέσματος σαν στατιστική λοταρία, είναι γεγονός στις “μαζικές δημοκρατίες” που ζούμε. Δεν χρειάζεται όμως και να το επιδοτούμε. Ούτε με την ψήφο μας αλλά ούτε και με την αποχή μας.

Advertisements

3 responses to “Έκτακτες εκλογές

  1. Νοσταλγία, ε ;-)

  2. Νostalgia tricolore (περίπου) Τι tricolore δηλαδή, μάλλον περι διχρωμίας πρόκειται.
    Όσο για την νοσταλγία, καπακώνεται από την αποστροφή της παρακμής. Είναι κι αυτό μια τεχνική λύσις.

  3. Εδώ καρα-συμπλέουμε. (Καλά το συμπύκνωσες. Τι άλλο να προσθέσει κανείς)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s