Briefwahl

Η πολλή δουλειά έφαγε τον αφέντη κι ακόμη πιο πολύ τον δούλο και μάλιστα μέχρι την τελευταία στιγμή.

Morning coffee (with milk)

Morning coffee (with milk)

Briefwahl (postal vote)

Briefwahl (postal vote)

Εκτός από τις σημαντικές βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν στη Γερμανία το Σεπτέμβρη που έρχεται, στις 30 Αυγούστου γίνονται στο ομόσπονδο κράτος της Βεστφαλίας Βόρειας Ρηνανίας δημοτικές εκλογές. Δηλαδή στην ταλαίπωρη Κολωνία εκλέγεται καινούριο δημοτικό συμβούλιο και καινούριος Δήμαρχος. Εδώ αξίζει να σημειώσω ότι η Κολωνία έχει την φήμη διεφθαρμένης πολιτικής κουλτούρας που διέπεται από συγγενολόια και δημόσιες σχέσεις στεγανού τοπικού χαρακτήρα. Όποιος θέλει να κάνει καριέρα σ’ αυτή τη πόλη, και δεν αναφέρομαι μόνο στην πολιτική αλλά σε κάθε είδους δημόσια κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα, δεν θα καταφέρει ποτέ τίποτα αν πρώτα δεν μπει σ’ ένα από τα σωματεία που οργανώνουν το μεγάλο καρναβάλι της πόλης … Μάλιστα, μάλιστα! Επίσης αξίζει να μάθετε ότι ο προηγούμενος δήμαρχος της πόλης σχεδόν εξαναγκάστηκε σε παραίτηση όταν το Μάρτη 2009 που μας πέρασε, κατεδαφίστηκε ξαφνικά στο κέντρο της πόλης το γενικό αρχείο του κράτους μαζί με δύο διπλανά κτήρια επειδή από κάτω γινόταν διάνοιξη καινούριας γραμμής του μετρό. Ευτυχώς χάρη στη αντίδραση των εργατών που βρισκόταν στη υπόγεια στοά σκοτώθηκαν τότε μόνο δύο δυστυχή άτομα που κοιμόταν στις σοφίτες των διπλανών σπιτιών και δεν πήραν πρέφα τον ξεσηκωμό που κατάφεραν οι εργάτες που βγήκαν από την τρύπα του εργοταξίου τρία μόλις λεπτά πριν την κατάρρευση! Αλλά αυτή είναι μια άλλη συνταρακτική ιστορία που αξίζει από μόνη της μια καταχώρηση. Στα περισυλλεγμένα μπάζα και χαλάσματα ακόμη προσπαθούν να βρουν τα μεσαιωνικά φιρμάνια και τα βουλοκέρια του Καρλομάγνου (ποιος να θυμάται την ΑΡΑΓΕ,* άραγε;) καθώς επίσης τα χειρόγραφα του Κάφκα. Παρόλ’ αυτά το επίπεδο και το είδος της διαφθοράς που καταλογίζεται στη πόλη και σχετίζεται με στην ιστορική της ιδιομορφία και το ιδιαίτερο ταμπεραμέντο της, για να το ονοματίσουμε ευφημιστικά, δεν πρέπει να συγχέεται με τα επίπεδα διαφθοράς που διέπουν τα πολιτικά ήθη κυβερνούμενων και κυβερνουμένων στην πατρίδα, στο υπέροχο εκείνο οικοπεδάκι που κληρονομήθηκε από γενιές πολύ χειρότερες κι από τις τωρινές (αλλά ας μην παρεκτραπώ από του θέματος, πάλι).
Γιατί το θέμα του ποστακίου είναι το «Briefwahl». Έτσι λέγεται στα γερμανικά η «ψήφος δι αλληλογραφίας». Επειδή θα λείπουμε σε διακοπές στις 30 Αυγούστου ψηφίσαμε, μερικές βδομάδες νωρίτερα από το σπίτι μας. Έτσι η ψήφος μας δεν έπεσε στην κάλπη αλλά στο διπλανό στενό στο γραμματοκιβώτιο. Ενώ την προεκλογική καμπάνια στην πόλη για τις δημοτικές εκλογές, τη σκεπάζει όχι μόνο η σκιά των μεγάλων εκλογών αλλά και η διεθνής έκθεση computer games  Gamescom που έστησε πανηγύρι και κατέλαβε τις πλατείες και τους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Η ψήφος όμως είναι ψήφος και παίρνει το χρόνο, την ενέργεια και το κύρος που της αξίζει.

Cologne-Archiv_20090315_31

Historical Archive of the City of Cologne March 15, 2009. On 3 March 2009 at 13:58 (about two weeks ago from the moment of this picture) the archive building collapsed.

*ΑΡΑΓΕ: Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία (του) Γερμανικού Έθνους. Σε μεγάλο βαθμό έργο του προαναφερθέντος κυρίου, Καρόλου του Μεγάλου, που είχε διαλέξει για πρωτεύουσα το Αachen, μια πόλη μια ώρα μακριά από δω από την Κολωνία, μεταξύ άλλων γιατί εκεί είχε κι έχει ακόμη καλά ιαματικά λουτρά που βοηθάνε στους ρευματισμούς.


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s